• Un Peccata Minuta amb arròs sec i paté de campanya
    16/12/19 Uncategorized @ca

    Un Peccata Minuta amb arròs sec i paté de campanya

    El singular espai de Bodegues Suau va ser l’escenari del darrer Peccata Minuta que organitzà Chefs(in) amb motiu del sopar de Nadal que anaulment reuneix als membres del Col·legi Oficial d’Aparelladors i Arquitectes Técnics de Mallorca.

    A l’edició d’aquest any elaboràrem un paté de campanya amb castanyes i picornells i un arròs sec de bacallà i colflori. Uns plats que formàren part d’una variada oferta gastronòmica en la que participaren altres xefs reconeguts com Miquel Calent, Ariadna Salvador, Pau Navarro, Patrick James i Joan Canals. 

    Peccata Minuta

    Peccata Minuta

    Peccata Minuta

    Peccata Minuta

    no responses
  • Un any més som Plato Michelin
    16/12/19 Uncategorized @ca

    Un any més som Plato Michelin

    Un any més la Guia Michelin ens ha renovat la distinció Plato MICHELIN que identifica i resalta una cuina d’alta qualitat en l’oferta gastronòmica del nostre restaurant. 

    Aquest guardó avala una filosofia de treball que impera des de que obrírem l’establiment i el volem compartir amb totes els nostres clients, que donen sentit i fan possible el nostre projecte cada dia i que va més enllá d’un local de restauració. El nostre compromís és amb la terra, els pagesos, els productes, una cuina tradicional renovada i reinterpretada. amb caràcter i qualitat i on tots els elements formen part d’una cerimònia gastronòmica: l’entorn, l’espai, els estris, el productes.

    Anualment la Guia Michelin, atorga tres tipus de guardons: l’Estrella Michelin,  que és el més reconegut; el Plato Michelin, del que ja us hem parlat; i, finalment, el Bib Gourmand que reconeix a restaurants que ofereixen una cuina de qualitat a preus raonables.

    Gràcies de tot cor!

    Joan Marc i l’equip del restaurant

    Plato Michelin

    Plato Michelin

    no responses
  • Per Sant Marc s’han de menjar caragols
    24/04/18 Uncategorized @ca

    Per Sant Marc s’han de menjar caragols

    “Qui menja caragols per Sant Marc, gaudeix de bona salut de franc”
    “Qui menja caragols per Sant Marc, té salut tot l’any”
    “Qui menja caragols per Sant Marc, no és tocat”
    La diada de sant Marc, en què es commemora la mort del sant, constitueix una de les festes populars més curioses a Mallorca. I és que el protagonista indiscutible n’és, sens dubte, el caragol. Tal com es desprèn de les dites que encapçalen aquest text, el saber popular ha relacionat aquests animalons de closca que apareixen, principalment, a la primavera i la tardor (èpoques de pluges i de cria) amb suposades propietats medicinals per a prevenir el reuma o les embòlies. Per això, molts restaurants ofereixen dia 25 d’abril un plat de caragols en els seus menús. Els punts neuràlgics d’aquest costum són el poble de Sineu (cal no oblidar que sant Marc n’és el patró), el restaurant Es Cruce a Vilafranca i Muro, on trobem la granja de caragols Treu Banya, que és d’on provenen des de sempre els caragols que cuinem a casa nostra.

    img_8545

    Paga la pena recordar que aquestes especialitats reservades per a dates especials, fins a l’arribada del boom turístic constituïen una menja habitual en una Mallorca empobrida per la guerra. De fet, tothom tenia una caragolera a casa seva, on guardaven i purgaven els mol·luscs abans de cuinar-los.

    Us mostrem la recepta que hem preparat a casa nostra aquest TAST D’ABRIL.

    FIDEUS DE NOTARI AMB CARAGOLS BOVERS

    INGREDIENTS:

    Pels caragols:

    • Caragols, mitja dotzena per persona com a mínim.
    • Herbes per a bullir-los: fonoll, herba sana, moraduix, etc.
    • 1 cabeça d’alls
    • 1 ceba
    • 1 botifarró sec
    • 3 l brou de carn

    Per als fideus:

    • 320 g de fideus
    • 1 ceba
    • 2 alls picats
    • 1 tallada de sobrassada
    • 2 carxofes
    • 2 cullerades de bessons tendres de fava
    • 2 cullerades de pèsols frescos
    • 1 bitxo o pebre de cirereta (opcional)
    • Julivert picat
    • Brou de la cocció dels caragols

    ELABORACIÓ:

    Per als caragols:

    Els heu de rentar amb aigua 6 o 7 vegades (dins la pica d’escurar, per exemple).
    Cal posar-los dins una olla amb aigua freda i cuinar-los a foc baix fins que siguin morts.
    Canvieu l’aigua i torneu-los a posar al foc. Ara, cuineu els caragols bovers entre 45 i 55 minuts amb les herbes, els alls, la ceba i el botifarró.
    Reserveu el brou resultant de la cocció i traieu els caragols de les closques, si voleu fer uns autèntics fideus de notari. Si no, podeu servir-los amb closca.

    Per als fideus:

    Sofregiu l’all picat amb una mica d’oli verge i, a continuació, la ceba ben trinxada.
    Quan la ceba sigui morta, sofregiu una tallada de sobrassada, els fideus i aboqueu-hi el brou calent i un bocinet de pebre de cirereta.
    Bulliu aquests fideus uns 5 o 6 minuts amb la carxofa tallada a dauets petits, i el darrer minut de cocció afegiu-hi els caragols, els pèsols i les faves.
    Afineu-ho de sal i serviu aquests fideus de notari amb un morteret d’allioli per a negar-los o per untar una llesca de pa de forn mallorquí.

    I bon profit!

    fideus2

    no responses
  • AMBAIXADORS A MALLORCA DE L’OLI LIMERENCIA
    10/03/18 INGREDIENTS , RECEPTA # , , , , , , , , , , ,

    AMBAIXADORS A MALLORCA DE L’OLI LIMERENCIA

    Ens sentim molt orgullosos, juntament amb alguns altres cuiners a nivell estatal, d’haver estat seleccionats per a fer d’ambaixadors de Limerencia, una empresa dedicada a i per a l’oli d’oliva de màxima qualitat.
    La bandera de la gamma és, per a LIMERENCIA, un oli extra verge de picual, d’oliveres centenàries a Jaén i de collita primerenca, quan les olives encara són verdes i és més difícil extreure’n el suc, però que, per contra, és extraordinari i amb molts matisos.
    Apreciem també que per a cada litre d’AOVE (aceite de oliva vírgen extra) es necessiten entre 7 i 8 quilos d’oliva, a més d’un procés més laboriós i delicat a l’hora de la recolecció que per a fer un oli extra verge normal. I és per això que la gamma LIMERENCIA és un producte molt exclusiu i d’edició limitada.
    D’altra banda, pot destacar-se també l’oli SEMPITERNO virgen extra, d’olives picual agafades la segona quinzena d’octubre i novembre (això és, el període habitual de recol·lecció per a fer els millors olis).

    La varietat d’oliva picual és la més conrada a Andalusia, i es caracteritza per la seva resistència a l’oxidació, cosa que permet que el seu sabor i aroma aguantin més temps que d’altres varietats. De fet, és habitual fer cupatges d’arbequina amb picual, ja que la primera, tot i ésser excel·lent, s’oxida aviat.

    L’extració d’aquests magnífics olis es fa per un procés mecànic en fred, com tots els bons olis. La diferència rau en el fet que, després, aquest or líquid es conserva dins dipòsits d’acer inoxidable i nitrogen, ja que aquest és el millor sistema per a conservar-ne intactes les propietats. I s’envasa a la botella sota comanda.

    Gràcies José Ángel i Diego Masseroni per a venir fins a casa nostra per a fer-nos entrega de les botelles

    Gràcies José Ángel i Diego Masseroni per a venir fins a casa nostra per a fer-nos entrega de les botelles

    Compartim amb vosaltres una recepta de bacallà que hem fet expressament amb AOVE LIMERENCIA i que ens acompanyarà al nostre menú de TAST aquest mes de març.

    BACALLÀ CONFITAT AMB AOVE LIMERENCIA I CREMA DE CALÇOTS

    bacallà

    INGREDIENTS:

    • Bacallà dessalat
    • AOVE LIMERENCIA
    • Alls
      Farigola
    • Calçots
    • Patata
    • Vi blanc

    ELABORACIÓ:

    BACALLÀ CONFITAT

    En primer lloc, aromatitzarem un AOVE LIMERENCIA amb alls i farigola. Per aconseguir-ho, escalfarem l’oli suficient per poder-hi submergir després uns talls de bacallà.
    Quan l’oli sigui calent, hi fregirem uns grans d’all pelats fins que es daurin (cal parar atenció que no es cremin!). Els retirarem i deixarem refredar l’oli.
    Quan l’oli sigui fred, hi afegirem uns brotets de farigola i les tallades de bacallà i el posarem a confitar a foc molt baix fins a arribar als 55º C a l’interior del bacallà. Si no tenim termòmetre, bastarà observar que del bacallà es desprenen unes bombolles d’aigua o gelatina.

    CREMA DE CALÇOTS

    Per començar, pelarem i netejarem 10 calçots i els tallarem a minestrone (tots els talls iguals i només la part blanca).
    Tot seguit, sofregirem els calçots amb AOVE LIMERENCIA i no deixarem que es cremin.
    A continuació, pelarem 1 patata grossa i la tallarem a minestrone, i l’afegirem als calçots mig sofregits. Ho sofregirem uns 5 minuts tot plegat.
    Afegirem a la recepta un raig de vi blanc i el deixarem reduir a la meitat.
    Per acabar, tendrem aigua mineral bullint, l’abocarem al sofregit i ho deixarem bullir tot uns 10′. Als darrers 5′, li afegirem un raig de nata.

     

    Emplatarem al gust. Bon profit!

    no responses
  • A Joan Marc Restaurant tenim ous!
    21/02/18 INGREDIENTS , RECEPTA # , , , , ,

    A Joan Marc Restaurant tenim ous!

    De gallina, d’ànnera, de guatlla i fins i tot algun d’indiot hem arribat a servir a casa nostra, i és que aquest ingredient és imprescindible al nostre rebost. Una font de nutrients tant per a plats salats com a dolços i això sí, tenim predilecció pels que són de pagès, ous arribats de la nostra finca o comprats de pagès per convicció pròpia.

    A aquest post parlarem d’aquest súper aliment i descobrireu anècdotes, curiositats i més, llegeix, llegeix.

    Pel que fa a la mida dels ous de gallina, aquests es diferencien en tres categories, talla S, M, L I XS, pujant d’uns 53 grams els més petits fins a 73 grams o més els grossos, però sapigueu que la mida no és tant important com el pes del mateix, ja que les receptes i la ingesta de proteïna, minerals i vitamines per unitat variarà.

    Curiositats:

    • Si un ou és fresc, no sura, i si puja fins a dalt valdrà més que el descarteu.
    • Sabeu que de mitjana consumim 168 ous a l’any perhom. Jo particularment crec que més …
    • Dites: Es diu que la gallina vella fa bon brou, però la jove és qui pon millors ous 😉
    IMG_2690

    Cremós de patata i bacallà amb vermell d’ou entomatigat

    Photo 4-4-17 13 42 45

    Ou de pagès estrellat amb carxofes, faves, pèsols i sobrassada

     

    Per què comptem els ous per dotzenes?

    La resposta és matemàtica: 12 és un número que té més divisors que 10. En èpoques d’escassetat era més pràctic demanar un quart de dotzena (3 ous), un terç de dotzena (4 ous), mitja dotzena, o fins i tot, una sisena (2 ous). De comptar-los per desenes només podria ser per dos … Com han canviat les coses malgrat la crisis, no?

    OU CRUIXNET

    Ou cruixent de pagès amb bolets, llangonissa i espinacs

    La meitat dels ous de gallina presents als aliments processats que ens mengem prové de gallines engabiades, malgrat són prohibides a la comunitat europea.

    Es comercialitzen ous morenos (70%) i blancs (30%) i l’única diferència entre ambdós és aquesta , el color, per la resta i venint de mateixos sistemes productius, seran exactament iguals.

    El consum dels ous en tants per cent ho podem classificar així: el 53 % es ven per a consum particular, el 10 % o gasta la indústria i el 37 % restant es despatxa al sector de la restauració

    El DNI dels ous, saps el que menges o compres?:

    0ES64010496

    El primer número en vermell fa referència a:

    • 0…  Producció 100% ecològica
    • 1…  Fa referència a gallines camperoles, criades en llibertat a l’aire lliure
    • 2… Gallines criades en llibertat, però sota cobert
    • 3… Fa referència a gallines engabiades

    codis-ous-gallina1

    El segon i tercer dígit són el codi de país, ES: Estat Espanyol.

    La resta de dígits són el codi d’origen, que identifiquen el productor, la província, el municipi i el codi particular de la granja.

    Segons Fracua, els ous es conserven perfectament fora de la nevera més de 20 dies, potser un mes. A l’estiu sí que serà millor guardar-los a la nevera perquè la clara no sigui tan líquida.

    El rendiment posador anual d’una gallina és:

    • Gallina industrial: 294 ous a l’any
    • Gallina bío: 250 ous a l’any
    • Gallina bankiva, originària del Sudest Assiàtic: 40 ous a l’any
    untitled3

    Truita de faves parades

    ou

    Ou de pagès al plat amb sobrassada i crema de bolets, i patata palla

    Història:

    La llegenda negra de l’ou, als passats anys 80 i 90, que alertaven sobre una dieta rica en greixos saturats, minivitzaven la ingesta d’ous, per temes de colesterol bàsicament,  a 2 setmanals o fins i tot suprimir-los de l’alimentació, (tal com l’oli d’oliva, però que en parlarem a un altre post). Però al canvi de segle, i gràcies a estudis fets amb instruments de més precisos, s’ha comprovat que l’ou té una relació entre àcids grassos insaturats i saturats molt favorable; és per tant un aliment cardiosaludable. Per tant, una persona que segueixi una dieta normal i equilibrada pot menjar-ne entre 4 i 5 a la setmana (no tots el mateix dia), i en una dieta vegetariana fins a 7 o 8.

    Sapigueu també que el fet de fregir un ou no fa que n’augmenti el colesterol, a no ser que ho fregim amb mantega o saïm. I sobretot, si ho fregim amb oli d’oliva heu d’evitar que aquest es cremi.

    Informació bestreta de les revistes:

    • CUINA 2018 n 212
    • BEEF
    • GOOGLE

     

    La recepta

    PASTÍS DE PATATA

    Amb varia i ou de pagès

    patata

    Ingredients:

    • Patates de Sa Pobla
    • Varia
    • Ou de pagès
    • Formatge maonès

    Elaboració:

    1. Tallarem a làmines fines uns 300 g de patates i les potxarem, és a dir, les fregirem dins oli d’oliva a una temperatura aproximada de 130º C.
    2. Bullirem 300 g més de patates amb la pell, uns 45 minuts. Les pelarem en calent i en farem un puré rústic amb forquilla, un bon raig d’oli verge i sal.
    3. Saltejarem uns daus de varia i unes fulles trinxades d’espinacs; que mesclarem amb el puré de patata.

    Muntatge i acabat:

    1. Folrarem un motlle que pugui anar al forn amb les làmines potxades de patata, i a dins hi disposarem el puré de patates amb espinacs i varia, tenint cura de preparar un clotet al centre que serà allà on hi posarem el vermell d’ou, i ho enfornarem 10 minuts a 180º C.
    2. Col·locarem el vermell d’ou amb formatge maonès espolvoretjat per sobre i ho tornarem enfornar 2 minuts més a 180º C.

    I a servir! I teniu present que si sou vegetarians, amb el simple fet de prescindir de la varia tendreu un plat fàcil i divertit.

    Que vagi de gust!

     

    no responses
  • DIJOUS LLARDER | FAVA PARADA
    08/02/18 INGREDIENTS # , , , , , , , , ,

    DIJOUS LLARDER | FAVA PARADA

    DIJOUS LLARDER

    El cicle de Carnaval, a l’hivern, comença amb l’encesa de Foguerons per Sant Antoni, amb les consegüents torrades de porquim: botifarrons, llonganissa i xulla. Després arriba el Dijous llarder, on continuem assaborint les exquisideses del porc: coques de raïssons, ensaïmada o coca de tallades, com també un bon plat de fava parada amb costelles salades.
    I tot aquest festival gastronòmic de la matança ho allargarem fins a arribar a la Quaresma, però no passeu pena, per a Pasqua tenim més receptes, amb més verdures i igual de suculentes.
    Com a Dijous llarder, us parlarem de la fava parada, un plat antiquíssim que es sol deixar amb una textura de crema, no gaire espès. Ho preparem amb faves seques repelades (parades), un ingredient primigeni de l’alimentació mediterrània, i porc, bàsicament.

    habas-1

    INGREDIENTS:
    350 g fava parada, en remull 6 hores.
    1 pastanagó
    1 ceba
    2 tomàtigues de ramallet
    1 cabeça d’alls
    1 patata
    2 fulles de col borratxona
    50 g de fideus
    Oli, sal i aigua

    ELABORACIÓ:
    Poseu a bullir la fava parada, la pastanaga, la ceba, les tomàtigues i la cabeça d’alls (sencera) fins que la fava parada es pugui esclafar amb una forqueta.
    Després traureu les verdures i les capolareu per afegir a la fava parada.
    A més a més, a nosaltres ens agrada afegir-hi col, patata, fideus, botifarró, costelles de porc salades o com és el cas de la recepta que tenim actualment al restaurant, amb uns daus de cap i pota passats per la paella.
    I el toc màgic, ho dispensarà unes fulles d’herba sana, moraduix, llorer i julivert.
    Val la pena comentar que trobem un plat pràcticament idèntic al món musulmà i magribí, sense porc evidentment, que ens denota la familiaritat gastronòmica a tota la Mediterrània.

    FAVA PARADA FACEBOOK

    no responses
  • Cuina típica de Nadal a Mallorca
    22/12/17 Uncategorized @ca

    Cuina típica de Nadal a Mallorca

    A tan sols uns dies de Nadal segur que ja comencen a entrar els nervis només de pensar on heu de celebrar els típics dinars i sopars familiars, quanta gent sereu, si algú vol un plat especial, etc.

    Comencen les celebracions el 24 a la nit.  Carn, marisc, dolços… Un banquet que ens omple per totes les festes, però no. Encara queden el dinar de dia 25, en algunes cases el del 26 per Sant Esteve, el sopar de dia 31, el dinar de dia 1 i el dinar de dia 7. Tants d’esdeveniments familiars són perfectes per a aquelles famílies que no poden veure’s gaire durant l’any.

    Si la nostra família és petita pot ser fàcil cuinar alguns plats típics, però evidentment sempre hi haurà al darrere la feina de parar taula i servir. No tot és gaudir del menjar quan es cuina a casa. En canvi, si la família és molt gran, ja ens serà més complicat cuinar per a més persones i trobar un plat que més o menys pugui agradar a tothom i que pugui ser fàcil de canviar en cas que a algú no li agradi o tingui intoleràncies.

    Així doncs, quins són els plats que millor poden encaixar dins els menús de festes? Com ja sabeu, a casa nostra som fidels seguidors de les tradicions. Al cap i a la fi, si una cosa funciona, per què canviar-la?

    Recordem amb nostàlgia com la nostra àvia ens deixava repetir i ens donava diners d’amagat, i com sempre volíem que ens toqués el rei al tortell, perquè ja sabem que si ens toca la fava, ens toca pagar el de l’any vinent. Al restaurant hem preparat els menús de festes especialment perquè pugueu gaudir-los amb la família així com ho heu fet tota la vida, i alguns dels plats que volem destacar són els següents:

     Sopa de Nadal. La sopa de Nadal sempre ha estat l’estrella de les taules a Mallorca. Representa l’entrant perfecte per a aquestes dates ja que és un plat calent que a tothom li sol agradar. A més, es poden fer diverses variacions: farcida, amb la carn a fora, sense carn (vegetariana), etc., de manera que ningú es quedi sense tastar-la.

    escudella

    – Canelons. Com no, no podien faltar-nos els canelons per Nadal a Mallorca. Qui no recorda aquelles panxades que fèiem de petits (i no tan petits… ) i el bon gust de boca que ens deixaven. A més nosaltres els feim amb carn de rostit i tòfona negra de Santa Magdalena. Tot un plaer!

    6627369503_33e3ef85d7_b

    – Tortell de Reis. Com és tradició, el dia de reis es menja a totes les cases el típic tortell de Reis com a postres. Dins aquest tortell s’amaguen una fava i un rei (la figura petita d’un dels reis) i, a qui toca la fava, paga el tortell, i qui treu el rei és coronat amb una corona de cartró que se sol trobar en el centre.

    Un_morceau_de_Tortell_de_Reis

    Aquests són alguns dels plats més tradicionals que es mengen per les festes de Nadal a Mallorca, sense deixar-nos la porcella o el gall d’indi i la coca de torró, uns plats que segur que gaudirem aquestes festes i que faran que tinguem energia extra durant tot el que quedi d’hivern.

    * Les imatges d’aquest post no són propietat de Joan Marc Restaurant i no s’assemblen als plats reals.

    one response
  • 14/12/17 MENÚS

    Menús de Festes

    Quan falta tan sols una setmana perquè comencin les festes, l’ambient ja és ple de sentiment nadalenc. Ja s’han encès els llums i en moltes cases ja s’ha posat l’arbre de Nadal, el betlem o ambdues coses. A més, segur que ja esteu debatent amb la família què menjareu aquestes festes i on, i per això volem ajudar-vos a trobar la solució: els nostres menús de Festes.

    Aquests menús s’han creat expressament perquè no hàgiu d’ocupar-vos d’haver d’anar a comprar tot el menjar, parar taula al mateix temps que esteu preparant el sopar o dinar, haver de fer net després i molts més obstacles que se solen posar davant a l’hora de celebrar les típiques menjades de festes.

    Hem creat uns menús a base de productes de temporada i, clar, plenament nadalencs. Segur que molts dels nostres plats us sonaran familiars de quan els menjàveu a casa de les padrines o de les mares. Al cap i a la fi, d’això es tracta Nadal, de seguir amb les tradicions sigui on sigui, però amb qui més estimem.

    A punt d’estrenar l’hivern, volem oferir-vos plats calents que puguin donar-vos confort i records que segur que us portaran a altres temps. De petits, tal vegada, jugant amb els vostres germans i cosins després de menjar el plat de sopa de Nadal? Segur que la nostra Sopa de Nadal gratinada amb vellut de formatge maonès us hi porta encara que sigui per un segon.

    Tal vegada la nostra bullabesa de rap, gamba blanca i musclos amb salsa Rouille us portarà a quan teníeu 5 anys i la vostra mare us barrejava perquè no volíeu acabar el menjar, o al primer dinar de Nadal que vau fer quan ja havíeu començat la vostra pròpia família. La veritat és que els vostres records són només vostres, i per a nosaltres seria un plaer poder-ne començar de nous junts, així que us convidem a fer una ullada als nostres menúsper tal que puguem celebrar aquests dies tan especials d’una manera diferent, però amb el mateix amor de sempre.

    Us recomanem que si, esteu interessats a sopar amb nosaltres, reserveu amb temps, així podreu gaudir de la tranquil·litat de saber que a casa nostra hi teniu un lloc guardat.

    D’altra banda, si el que us interessa és poder gaudir d’aquests menús de festes a casa en un ambient més íntim, també tenim l’opció de comanar per emportar. L’únic que heu de fer és avisar-nos amb un mínim d’una setmana d’antelació i nosaltres ens encarregarem de tot.

    Podeu fer les vostre reserves trucant-nos al telèfon +34 971 50 08 04, o bé a través del nostre web http://www.joanmarcrestaurant.com/menus-festes/

    no responses
  • 04/12/17 Uncategorized @ca

    Tradicions de Nadal a Mallorca

    Mallorca sempre ha estat una illa de tradicions i de família, fet que comprovem especialment durant les èpoques festives: Pasqua, Nadal, festes patronals, etc. En el nostre darrer post vam voler presentar-vos les opcions que tenim a Joan Marc restaurant perquè pugueu seguir amb aquestes festes tradicionals amb la gent que més estimeu.

    Diseño sin título (1)

    Avui volem fer una cosa una mica diferent: parlar sobre quines són les tradicions de Nadal més arrelades a Mallorca., i si algú en té alguna de particular podreu comentar al nostre Facebook quines són, però per començar, us en parlarem d’algunes clàssiques i a veure quantes d’aquestes en seguiu:

    Quatre tradicions de Nadal a Mallorca:

    1. Matines / Cant de la Sibil·la.

    La missa de Matines se celebra dia 24 de desembre i, tot i que antigament se solia celebrar a mitjanit, avui en dia se sol celebrar més prest per facilitar que les famílies amb infants petits puguin assistir-hi, així com també perquè tots els qui vulguin puguin, després, celebrar el típic sopar de la Nit de Nadal.

    És costum, també, que durant la litúrgia es canti el Cant de la Sibil·la, un antic cant gregorià interpretat normalment per nens o per una dona que augura la fi del món, el judici final. Si el voleu anar a veure, podeu anar tant al Monestir de Lluc com a la Catedral de Palma i viureu en persona un autèntic espectacle declarat Bé d’Interès Cultural Immaterial.

    Imatge: www.illesbalears.travel

    Imatge: www.illesbalears.travel

    2. Festa de l’Estendard.

    Aquesta tradició és més pròpia de Palma, tot i que darrerament ha anat agafant força en alguns pobles i també s’hi celebra. La Festa de l’Estendard celebra la reconquesta de Mallorca de la mà del Rei en Jaume I i les seves tropes el 31 de desembre del 1229. Tal dia com aquest desembarcaren a Santa Ponça i constituïren la Mallorca actual que coneixem a base de desterrar als sarraïns.

    La vesprada de dia 30 se celebra l’ofrena floral al Rei Jaume I, concretament a la seva estàtua, situada a la Plaça d’Espanya. El matí de dia 31 de desembre, la Plaça de Cort es converteix en tot un epicentre de festa, ja que s’hi penja l’estendard reial de la conquesta de Mallorca, així com la cimera del Rei Martí. Les autoritats desfilen fins a la catedral acompanyats de ministrils i la banda municipal, cavallets cotoners i els cavalls de la confraria de San Jordi. Posteriorment, a la catedral se celebra una missa solemne i es representa La Colcada, un poema (escrit per Pere d’Alcántara el 1861) que descriu de quina manera es portava a terme aquesta festa en el segle XIX. És la festa tradicional més antiga d’Europa, ja que té les seves arrels en el segle XIII.

    Imatge: Ara Balears

    Imatge: Ara Balears

    3. Cap d’Any.

    Cap d’Any és, també, un dia molt important a Mallorca. Sopar amb els amics o la família és el més tradicional, i tant a les cases com als restaurants els brindis amb cava són els protagonistes i s’espera ansiosament l’arribada de les 12 per poder menjar el raïm al so de les campanades.

    La tradició mana menjar un gra de raïm per campanada, si no es vol tenir mala sort durant tot l’any. Així que ja ho sabeu, no escatimeu en raïm! Tot i que moltes famílies celebren aquest dia a casa seva o a casa d’amics, hi ha pobles on el fet d’anar a la plaça a celebrar-ho amb tots els veïns és un costum molt arrelat. L’ajuntament convida a raïm i cava i, un cop acabades les campanades, hi ha focs artificials i la gent brinda amb el cava.

    Imatge: Vanguardia

    Imatge: Vanguardia

    4. Reis Mags d’Orient.

    La història dels Reis Mags prové del Nou Testament (imagineu si en fa, d’anys!) i celebra l’arribada dels tres reis a Betlem a veure al nounat Jesús, al qual dugueren or, encens i mirra com a regals.

    Avui en dia la celebració dura dos dies: dia 5 de gener arriben els Reis a la nit a tots els pobles amb regals per als més petits (una joguina per als qui s’han portat bé i carbó de sucre per als qui no han fet bondat). Quan arriben solen fer-ho en carrosses acompanyats pels seus patges, excepte en alguns llocs on ja són més moderns i arriben en vaixell o en tren. Es passegen per tot el poble o ciutat i reparteixen dolços als nens, els quals estan impacients per poder saludar-los i rebre’n els regals.

    Moltes famílies celebren aquesta festa la mateixa nit amb un sopar mentre obren els regals, i d’altres esperen el dia següent i la celebren amb dinars durant els quals els més petits poden aprofitar tot el dia per a estrenar les seves joguines.

    Aquestes són les 4 tradicions que pensem que són més representatives de les festes. Quina és la vostra preferida? De quina ens hem oblidat?

    A Joan Marc Restaurant volem celebrar les tradicions de Nadal a Mallorca amb tu.

    Vine a celebrar-les amb nosaltres i acompanyat d’aquells qui més estimes. BONES FESTES!

    no responses
  • S’apropa el Nadal a Mallorca
    27/11/17 catering , MENÚS

    S’apropa el Nadal a Mallorca

    S’apropa l’època més acollidora i familiar de tot l’any: llums que il·luminen els carrers i les cases, petites decoracions fetes amb amor o comprades a darrera hora, regals inesperats per a grans i petits, sorpreses en forma de retrobament familiar… Sí, Nadal ja és aquí. Al restaurant és una època que ens agrada molt perquè us veiem arribar amb els vostres éssers més estimats per celebrar aquests dies tots junts asseguts a taula, rient i gaudint de la joia d’una època tan màgica.

    S’apropa el Nadal a Mallorca i ja és hora de preparar-ho tot

    En aquest post volem parlar-vos de tot el que tenim preparat al restaurant per a aquestes dates (sopars de grup, sobres regal, càtering…). Si en alguna cosa ens convertim les persones aquestes setmanes és en detallistes (sabem, això sí, que més d’un ho és tot l’any). Els detalls nadalencs originals cada dia són més difícils d’aconseguir per mor de la gran oferta existent, per això us volem proposar una idea diferent:

     

    REGALA UNA EXPERIÈNCIA

    Com bé sabeu, els nostres Menús de Tast van variant cada mes, per això podeu convertir un dinar o sopar en un regal únic: una experiència. El sobre regal us permetrà tenir un detall amb qui més estimeu. Ompliu-los de sabors, de colors i d’olors, i segur que us ho agrairan.

    SOBRES REGAL – VISITEU EL WEB

    Voleu celebrar les festes amb molta gent? Sou un gran grup d’amics o teniu molts de familiars? Genial! Tenim per a vosaltres els nostres Menús de Tast per a grups! Aquests Menús de Tast estan pensats perquè, en èpoques festives, tenim més tendència a anar a dinar o sopar amb els amics o familiars i ens volem despreocupar d’haver de preparar i servir el menjar. Per Nadal a Mallorca és molta la gent que decideix sortir a fora en comptes de fer-ho a casa, així que volem que també tingueu l’oportunitat de fer-ho al nostre restaurant. Això si, us recordem que els Menús per a Grups són per a un mínim 10 persones i per a un màxim de 40.

    Si encara no sabeu quins són, aquí teniu les cartes perquè pugueu escollir quin us convé més:

    MENÚS PER A GRUPS – VISITEU EL WEB

    I si sou més de menjar a casa i us encanta reunir-vos en l’entorn acollidor que ja coneixeu, també tenim opcions per a vosaltres! Ens agrada molt poder-vos visitar a casa i oferir-vos un càtering totalment personalitzat i professional que segur que us deixarà meravellats. Voleu saber-ne més?

    CÀTERING – VISITEU EL WEB

    Diseño sin título (2)

    Diseño sin título (3)

    Dit això, a Joan Marc Restaurant us esperem des de l’1 de desembre a la nit amb ganes de compartir un mes màgic amb tots vosaltres i us desitgem unes bones festes de Nadal i per molts d’anys!

    no responses
1 2 3 4 10