desembre 4, 2017

Tradicions de Nadal a Mallorca

Mallorca sempre ha estat una illa de tradicions i de família, fet que comprovem especialment durant les èpoques festives: Pasqua, Nadal, festes patronals, etc. En el nostre darrer post vam voler presentar-vos les opcions que tenim a Joan Marc restaurant perquè pugueu seguir amb aquestes festes tradicionals amb la gent que més estimeu.

Diseño sin título (1)

Avui volem fer una cosa una mica diferent: parlar sobre quines són les tradicions de Nadal més arrelades a Mallorca., i si algú en té alguna de particular podreu comentar al nostre Facebook quines són, però per començar, us en parlarem d’algunes clàssiques i a veure quantes d’aquestes en seguiu:

Quatre tradicions de Nadal a Mallorca:

1. Matines / Cant de la Sibil·la.

La missa de Matines se celebra dia 24 de desembre i, tot i que antigament se solia celebrar a mitjanit, avui en dia se sol celebrar més prest per facilitar que les famílies amb infants petits puguin assistir-hi, així com també perquè tots els qui vulguin puguin, després, celebrar el típic sopar de la Nit de Nadal.

És costum, també, que durant la litúrgia es canti el Cant de la Sibil·la, un antic cant gregorià interpretat normalment per nens o per una dona que augura la fi del món, el judici final. Si el voleu anar a veure, podeu anar tant al Monestir de Lluc com a la Catedral de Palma i viureu en persona un autèntic espectacle declarat Bé d’Interès Cultural Immaterial.

Imatge: www.illesbalears.travel

Imatge: www.illesbalears.travel

2. Festa de l’Estendard.

Aquesta tradició és més pròpia de Palma, tot i que darrerament ha anat agafant força en alguns pobles i també s’hi celebra. La Festa de l’Estendard celebra la reconquesta de Mallorca de la mà del Rei en Jaume I i les seves tropes el 31 de desembre del 1229. Tal dia com aquest desembarcaren a Santa Ponça i constituïren la Mallorca actual que coneixem a base de desterrar als sarraïns.

La vesprada de dia 30 se celebra l’ofrena floral al Rei Jaume I, concretament a la seva estàtua, situada a la Plaça d’Espanya. El matí de dia 31 de desembre, la Plaça de Cort es converteix en tot un epicentre de festa, ja que s’hi penja l’estendard reial de la conquesta de Mallorca, així com la cimera del Rei Martí. Les autoritats desfilen fins a la catedral acompanyats de ministrils i la banda municipal, cavallets cotoners i els cavalls de la confraria de San Jordi. Posteriorment, a la catedral se celebra una missa solemne i es representa La Colcada, un poema (escrit per Pere d’Alcántara el 1861) que descriu de quina manera es portava a terme aquesta festa en el segle XIX. És la festa tradicional més antiga d’Europa, ja que té les seves arrels en el segle XIII.

Imatge: Ara Balears

Imatge: Ara Balears

3. Cap d’Any.

Cap d’Any és, també, un dia molt important a Mallorca. Sopar amb els amics o la família és el més tradicional, i tant a les cases com als restaurants els brindis amb cava són els protagonistes i s’espera ansiosament l’arribada de les 12 per poder menjar el raïm al so de les campanades.

La tradició mana menjar un gra de raïm per campanada, si no es vol tenir mala sort durant tot l’any. Així que ja ho sabeu, no escatimeu en raïm! Tot i que moltes famílies celebren aquest dia a casa seva o a casa d’amics, hi ha pobles on el fet d’anar a la plaça a celebrar-ho amb tots els veïns és un costum molt arrelat. L’ajuntament convida a raïm i cava i, un cop acabades les campanades, hi ha focs artificials i la gent brinda amb el cava.

Imatge: Vanguardia

Imatge: Vanguardia

4. Reis Mags d’Orient.

La història dels Reis Mags prové del Nou Testament (imagineu si en fa, d’anys!) i celebra l’arribada dels tres reis a Betlem a veure al nounat Jesús, al qual dugueren or, encens i mirra com a regals.

Avui en dia la celebració dura dos dies: dia 5 de gener arriben els Reis a la nit a tots els pobles amb regals per als més petits (una joguina per als qui s’han portat bé i carbó de sucre per als qui no han fet bondat). Quan arriben solen fer-ho en carrosses acompanyats pels seus patges, excepte en alguns llocs on ja són més moderns i arriben en vaixell o en tren. Es passegen per tot el poble o ciutat i reparteixen dolços als nens, els quals estan impacients per poder saludar-los i rebre’n els regals.

Moltes famílies celebren aquesta festa la mateixa nit amb un sopar mentre obren els regals, i d’altres esperen el dia següent i la celebren amb dinars durant els quals els més petits poden aprofitar tot el dia per a estrenar les seves joguines.

Aquestes són les 4 tradicions que pensem que són més representatives de les festes. Quina és la vostra preferida? De quina ens hem oblidat?

A Joan Marc Restaurant volem celebrar les tradicions de Nadal a Mallorca amb tu.

Vine a celebrar-les amb nosaltres i acompanyat d’aquells qui més estimes. BONES FESTES!

Uncategorized @ca
Share: / / /

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *